Uw inschrijvingen Inschrijvingen (0)

Werkt het, OF wat bewerkstellig je?

04-04-2018

Sinds dit jaar verschijnt er wekelijks iets leerrijks op de website van Terra Natura, School of Essence. Deze week wil ik jullie meenemen in een boeiende vraagstelling, die van grote invloed kan zijn in je werk met paarden. Namelijk:

Werkt het, OF wat bewerkstellig je?

Het lijkt een simpele zinspeling. Maar inhoudelijk geeft het een groot verschil!
Om hiervan een voorbeeld te geven: Stel, je bent je paard aan het longeren en je wilt hem laten draven of galopperen. Als je even goed met je longeerzweep klakt, dan heb je een grote kans dat hij in de draf of galop aanspringt. Maar, wat heb je eigenlijk in essentie hiermee vertelt qua boodschap? Heb je zuiver draf of galop gecommuniceerd? OF heb je gezegd “schrik en vlucht” waardoor hij dit in draf of galop uitvoert?

Het tweede… Want het zuivere signaal voor draf of galop komt uit iets heel anders voort.

Werkte het om met je zweep te klakken? Zeker!
Maar wat bewerkstelligde het: je hebt je paard laten schrikken, hij voelt zich opgejaagd en gaat als reactie hierop sneller. Hij heeft niet geleerd hoe hij in rust, op een gedragen en gebalanceerde manier aan kan draven of galopperen. Dit was waarschijnlijk niet de boodschap wat je hem wilde geven, maar dit is wel de boodschap die hij ontvangt.

Er zijn ontzettend veel dingen die ‘werken’. En je vindt ze terug in alle takken van de paardensport. Ook in de zogenaamde natuurlijke omgang met paarden vind je veel systemen terug die gebaseerd zijn op een enorme psychische manipulatie, zonder dat mensen het zich realiseren. Want je volgt de instructies uit het boek. Het paard volgt je in vrijheid, DUS het zal wel heel goed zijn. Het is een logische conclusie, maar helaas is dit niet altijd waar.

Of iets WERKT, is een gedachtegang die helaas te kort door de bocht is. Het is beter om jezelf de vraag te stellen ‘wat je bewerkstelligt hebt’. Wat heb je ECHT gecommuniceerd? En wat heeft dit vanbinnen bij het paard teweeg gebracht? Om hierop antwoord te krijgen, moet je dieper nadenken. Je moet even voorbij de oppervlakte lagen kijken. Maar het is een héle goede manier om je eigen bewustzijn te trainen en je komt ermee tot hele waardevolle info. Info die belangrijk is voor je relatie met je paard. Het zorgt er ook voor dat je voor jezelf leert nadenken en niet zomaar alles geloofd wat iemand je vertelt. Zélfs niet wat in boeken staat. En in een wereld zoals die waar we nu in leven - met zo enorm veel instructeurs en stromingen, kaf en koren - is het belangrijk dat je voor jezelf leert nadenken. Want als mens moet je de wijsheid voor twee hebben. Je paard is namelijk afhankelijk van wat jij kiest! ;-)