Uw inschrijvingen Inschrijvingen (0)

Dagexcursie konikpaarden Oostvaardersplassen

  • dag excursie
  • 10u tot 17u
  • 95,- euro
  • 20 tot 30 deelnemers
  • deze excursie wordt geleid door Djesse Stubbe, met assistentie
Inschrijven, data en locaties

Een unieke ervaring

Eén keer per jaar organiseert Terra Natura een excursie naar de konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Deze excursie biedt mensen de mogelijkheid om het natuurlijke gedrag van paarden van zeer dichtbij te kunnen zien en beleven.

De Oostvaarderplassen is een natuurgebied van circa 6000 ha groot. Op dit moment leven hier zo’n 1000 konikpaarden. Het gebied heeft het unieke element dat de paarden die daar leven opgroeien met weinig tot geen interventie van mensen. Dit maakt hun gedrag heel puur, open en authentiek. Tijdens de dag ervaar je de interacties tussen de hengsten en het gedrag van de merries, de jonge dieren en de veulens. Je krijgt een indruk van hoe een natuurlijke kudde samenstelling met elkaar leeft, interacteert en wat de bijdrage van elk dier is in de kudde. Hiernaast ervaar je welke opmerkelijke natuurkwaliteiten aan de basis liggen van hoe deze duizend paarden zich in volledige harmonie verplaatsen en afgestemd blijven.

De excursie is een bijzondere beleving. Voor veel deelnemers is het een intense en onvergetelijke ervaring om temidden van een kudde van 1000 paarden te staan. Uit de reacties blijkt dat mensen hier voor het eerst de echte natuurkracht en onbevangenheid van het wezen paard zien.

Praktische informatie

De excursie start om 10u met uitleg en een korte film over het ontstaan van het gebied. Daarna gaan we het terrein in en verblijven we een anderhalf à twee uur bij de paarden.

Rond 13u gaan we terug naar het bezoekerscentrum en hebben we lunchpauze. Lunch kan je zelf meebrengen of je kan een boodje met soep bestellen in het horeca gedeelte van het bezoekerscentrum.

Na de lunchpauze gaan we voor een tweede dagdeel het gebied in. Meestal treffen we de paarden dan weer in een ander moment van hun dagritme aan, waardoor we weer veel nieuwe dingen kunnen zien.

Als je wenst deel te nemen aan deze excursie kan je je via de website inschrijven. We verwachten je om 9.30u op het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen in Lelystad. Het adres is Kitsweg 1, 8218 AA Lelystad. Wees goed op tijd want als je later arriveert kan het zijn dat we inmiddels het gebied in zijn en moet je wachten tot het tweede dagdeel.

Tijdens de excursie spreekt het voor zich dat we de balans en de harmonie van de dieren niet willen verstoren. Daarom is het belangrijk dat er rust en stilte in de groep is en de aanwijzingen van ons door iedereen goed opgevolgd worden. Kinderen zijn enkel per hoge uitzondering toegelaten en in overleg. Ook is het van groot belang om zuivere kleren en schoenen aan te doen, waarmee je niet eerder in contact met andere dieren of paarden gekomen bent. Dit is een maatregel van Staatsbosbeheer om ziektes in het gebied te voorkomen. Indien je deze niet aan of bij hebt, kunnen we je helaas niet meenemen op de excursie.

NB Het kan soms extreem koud zijn op de vlakte. Zorg voor goede, warme, water- en winddichte kleding en stevige schoenen of laarzen!