Uw inschrijvingen Inschrijvingen (0)

Sensitive and Connected riding

  • 3 dagen intensief
  • 10u tot 18u
  • 4 deelnemers
  • 475,- euro
  • deelname met of zonder eigen paard (met uitzondering op de locatie in Zelhem)
  • dit programma wordt gegeven door Djesse Stubbe
Inschrijven, data en locaties

Balans in jezelf, eenheid met je paard

Paardrijden gaat over gevoel, souplesse, balans, verfijning. Als één of meerdere van deze items bij de ruiter nog niet volledig ontwikkeld zijn, vormen ze een remmende factor. Een krachtig paard, dat getuigt van trots, overtuiging en gratie, begint bij een verfijnde en ontwikkelde ruiter.

In deze training leer je jouw zit, houding en balans optimaliseren en de doorstroming in jouw lichaam en die van het paard verbeteren. Je krijgt inzicht in hoe je vanuit lichaamstaal je communicatie kunt verfijnen, hoe je verfijning in je handen kunt brengen en wat een correct teugelgebruik betekent. Hiernaast leer je hoe je meer (draag)kracht kunt genereren in het paardenlichaam, hoe je de doorstroming van achteren naar voren kunt verbeteren en wat het betekent om een paard vanuit de achterhand te rijden.

Indien je aan dit niveau toe bent kan je begeleid worden in het verbeteren van je overgangen naar draf en galop. Voor een uitgebreidere weergave van dit programma lees hieronder meer…


Verbetering van zit, houding en balans

Je zit, houding en balans vormen de basis van elke vorm van rijden. Om een paard goed te kunnen rijden heb je beheersing van je eigen lichaam nodig.

In dit trainingsprogramma wordt er gekeken naar wat er nodig is om jouw balans te optimaliseren. Door middel van lichaamsbewustzijnsoefeningen op de grond en op het paard ervaar je belangrijke principes van balans en souplesse. Er wordt gewerkt aan de flexibiliteit van je bekken en onderrug, het lang maken van je benen, de rijzing van je bovenlichaam en je ademhaling. Een ruiter die vrij en ongehinderd kan rijden staat open om de meest fijngevoelige signalen van het paard te ontvangen en door te geven.

Doorstroming in jouw lichaam en die van het paard

Het lichaam functioneert het meest optimaal met een goede doorstroming. Blokkades, pijnpunten of een verminderd bewustzijn in bepaalde regio’s kunnen deze doorstroming verminderen. Het lichaam gaat deze tekorten compenseren door andere gebieden sterker in te zetten, waardoor er snel overbelasting plaatsvindt. Hierdoor wordt de volwaardige potentie van wie jij bent en wat je kunt afgeremd. Een optimale doorstroming betekent, een optimale potentie. Lichaamstaal, energie en informatie kunnen dan helder overgebracht worden.

In dit trainingsprogramma helpen we je met het vinden van een goede doorstroming in jouw lichaam en in die van het paard, waardoor een betere draagkracht kan ontstaan. Dit geeft een gezonde en verantwoorde manier van paardrijden.

Lichaamstaal en verfijning in het rijden

Rijden vanuit lichaamstaal is bijzonder subtiel, voor velen bijna onzichtbaar. Paarden zijn enorm sensitieve dieren die de kleinste energieverandering in je lichaam haarscherp kunnen aanvoelen.

Op dag twee en drie van dit trainingsprogramma wordt er dieper ingegaan op een laag die onder je rijtechniek ligt, namelijk het overbrengen van je lichaamscommunicatie, energie en intentie. Je ervaart hoe lichaamstaal het rijden enorm kan verfijnen en hoe je deze op een krachtige doch fijngevoelige manier over kunt brengen. Dit opent een nieuwe dynamiek van rijden en brengt de interactie tussen mens en paard op een hoger niveau.

Het paard correct van achter naar voor rijden

Vrijwel iedere instructeur zal zeggen dat een paard van achter naar voor gereden moet worden. Maar waarom is dat eigenlijk?

We gaan even kort in op de anatomie: het paardenlichaam is gebouwd op het goed onder plaatsen van de achterbenen waardoor de ruggenwervels openen, de rugspieren ontspannen, de buikspieren aanspannen en de rug omhoog gebracht wordt. Hierdoor gaat het paard zichzelf en de ruiter op een verantwoorde manier dragen. Er ontstaat een opwaarts-voorwaartse cadans in het paardenlichaam waardoor er ruimte komt in de schouders en de voorbenen beter voorwaarts gebracht kunnen worden.

In onze ogen is het de verantwoordelijkheid van de ruiter om ervoor te zorgen dat het paard zo onbelast en optimaal mogelijk in zijn eigen lichaam kan bewegen. In dit programma ligt er dan ook een groot accent op hoe je het paard moet rijden om dit mogelijk te maken. Je leert hoe je werkelijk van achter naar voren rijdt, hoeveel ruimte dat geeft in de beweging en wat doorstroming van energie betekent. Ook leer je hoe je op een verantwoorde manier je teugels kunt gebruiken om het paard meer draagkracht te bieden en wat de impact op het geheel is van het correct gebruiken van je aandacht.

Opm. deze cursus geeft een basis in het correct rijden van het paard. Wil je jezelf verder verdiepen in hoe je het paard tot een intensere vorm van verzameling kunt rijden en recht kunt richten, dan kan je na dit trainingsprogramma via een Power 3-daagse leren hoe je jouw paard verder kan gymnastiseren.

Vertragen en versnellen

Veel paarden zijn de flexibiliteit in hun lichaam kwijtgeraakt waardoor een gezonde veerkracht tijdens het stoppen en aanstappen, versnellen of vertragen, uitblijft. In dit onderdeel leer je hoe je dit weer wakker kunt maken. We gaan dieper in op hoe je de energie van het paard tijdens het vertragen kunt bundelen, waardoor er weer souplesse en buigzaamheid kan ontstaan. Dit vergroot het lichaamsbewustzijn van het paard en bevordert de vitaliteit.

Overgangen, draf en galop

Indien je toe bent aan dit niveau kan je op de derde dag begeleidt worden in hoe je deze principes toepast in de verschillende gangen. We kijken met je mee in hoe je jouw overgangen naar draf en galop kunt verbeteren en deze gangen met de nodige stilte en verfijning kunt rijden. De drafbeweging is voor veel ruiters één van de moeilijkste bewegingen om beheerst in het lichaam op te vangen. Toch is de beheersing van deze gang essentieel omdat dit anders ten koste gaat van een subtiele communicatie. In dit programma helpen we je met het vinden van een betere kwaliteit in het doorzitten en lichtrijden, waardoor je tot een veel diepere stilte in jezelf komt. Een stilte waarin je de ruimte ervaart om het paard subtiel aan te voelen en je communicatie verfijnt over te brengen.
Programma dag 1: zit, houding en balans

10u – 11u, theorie natuurlijke houding van de mens en het paard

11u – 11.30u, pauze

11.30u – 12u, bodywork voor balans, flexibiliteit, doorstroming

12u – 13u, lunch

13u – 14.30u, lichaamsbewustzijnsoefeningen voor zit, houding en balans

14.30 – 15u, pauze

15u – 16.30u, begeleiding met paarden

16.30u – 18u, begeleiding met paarden

Programma dag 2: lichaamstaal verfijning

10u – 11u, bodywork voor balans, flexibiliteit, doorstroming

11u – 11.30u, pauze

11.30u – 13u, lichaamsbewustzijnsoefeningen, lichaamstaal verfijning en communicatie

13u – 14u, lunch

14u – 16u, begeleiding met paarden

16u – 16.30u, pauze

16.30u – 18u, begeleiding met paarden

Programma dag 3: lichaamstaal verfijning

10u – 11u, bodywork voor balans, flexibiliteit, doorstroming

11u – 11.30u, pauze

11.30u – 13u, lichaamsbewustzijnsoefeningen, lichaamstaal verfijning en i.v.t. balans in draf en galop

13u – 14u, lunch

14u – 16u, begeleiding met paarden

16u – 16.30u, pauze

16.30u – 18u, begeleiding met paarden
Praktische informatie en deelname met eigen paard

Indien je een eigen paard hebt raden we aan dit programma met je eigen paard te volgen. Op deze manier ontvang je de meest afgestemde begeleiding die voor jou en je paard klopt. Ook geeft het je meteen meer inzicht in het karakter van je paard en wat hij in het rijden specifiek nodig heeft. Als je niet in de gelegenheid bent om je eigen paard mee te brengen kan je ook deelnemen zonder. Op al onze locaties, met uitzondering van onze locatie in Zelhem, zijn paarden beschikbaar om mee te werken.

Het deelnemen met eigen paard dient rechtstreeks met de locatie geregeld te worden i.v.m. hun planning en mogelijkheden. De contactgegevens hiervoor vind je bij locaties.

Deze training is geschikt voor gevorderde maar ook voor beginnende ruiters. De praktijkbegeleiding met het paard wordt namelijk geheel afgestemd op het niveau van de ruiter.

Na het volgen van dit trainingsprogramma kan je doorstromen naar:

Als je niet in het bezit bent van een eigen paard

Als je wel in het bezit bent van een eigen paard